Het grote verkeersnet jaarcongres

Wat vooraf ging

Vorig jaar was er het Big Data congres van Verkeersnet. Dat was nieuw en spectaculair. Het ging vooral over de nieuwe mogelijkheden om data in te zetten voor het monitoren en sturen van verkeer. Het congres legde sterk de nadruk op – technische – innovaties. Nu we een beetje bekomen zijn van de verbazing, wordt het tijd om terug te gaan naar de basis en de vraag te stellen: waar doen we het voor? Wat kunnen we echt met al die nieuwe verworvenheden? En vooral: welk probleem los je daar mee op?

Thema: De Stad

Vanuit verkeerskundig perspectief loop je er dan tegenaan dat vooral de stad aandacht vraagt. Die ontwikkelt zich steeds dynamischer, het aantal inwoners neemt toe, de bevolkingssamenstelling verandert, de fiets rukt op. En was het vroeger relatief simpel en overzichtelijk, je telde auto’s en stopte dat in een verkeersmodel, tegenwoordig moet je met veel meer factoren rekening houden. Dan kom je uit bij de inrichting van de stad, bij het gedrag van de inwoners in de stad, bij het sociale van de stad. Dus ook bij de planologen en stedebouwkundigen. En dan wordt duidelijk dat het echt de hoogste tijd wordt dat de beroepsgroepen gaan samenwerken, want dat is tot nu toe eigenlijk nauwelijks het geval.

Voor verkeerskundige en planoloog

Met het congres hebben we verkeerskundigen, planologen en stedebouwers bij elkaar gebracht. Duidelijk is geworden dat door kennis en kunde uit te wisselen en te bundelen het diffuse begrip Smart City meer inhoud is te geven. Verder heeft de dag duidelijk gemaakt welke tools we daarvoor nu al in de aanbieding hebben!
Onder Programma > Meer informatie zijn de meeste presentaties te downloaden. De komende tijd zullen er waarschijnlijk nog enkele bijkomen. Bekijk hieronder de sfeerimpressie, die begint met een video.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *